Om Hamburger Börs

Ni befinner er på historisk mark. Hamburger Börs har över 340 år på nacken! Än har den legat här, än där – från liten kvarterskrog till internationell showrestaurang.

OM ANRIKA HAMBURGER BÖRS

Anrika Hamburger Börs är ett kulturarv med en fantastisk historia på över 200 år. Många stora namn inom underhållningsbranschen både internationellt och i Sverige har någon gång stått på denna scen. Med allt från Måndagsbörsen med sin mångfald av världsstjärnor till ”The Ultimate Event” med Frank Sinatra, Liza Minelli och Sammy Davis Jr.

HAMBURGER BÖRS HISTORIA
Redan 1654 öppnade Henrik Hamburg, en tyskfödd klockare, en liten kvarterskrog och hängde upp rådhusskylten från Hamburg ovanför dörren. Efter många turer flyttades krogen från Gamla stan till Jakobstorg och sedan till Jakobsgatan. På 1700-talet färdades enligt en gammal sed de dödsdömda i Stockholmsområdet till Hamburger Börs för den sista supen innan de avrättades vid Skanskvarn. 1971 revs Klarakvarteren och Hamburger Börs försvann en tid för att återuppbyggas och nyinvigas 1975, på samma plats och med delar av den gamla inredningen som t ex den Oscarianska matsalen.

Här föddes krogkabarén som fick sin storhetstid under 60-talet med artister som Monica Nielsen, Owe Törnqvist, Ernst Hugo Järegård, Lulu Ziegler, Cornelis, Östen Warnebring och Charlie Norman med texter av herrar som Lars Forsell och Beppe Wolgers. Sedan kom alla damerna med Lill Lindfors i spetsen, Anita Lindblom, Eva Rydberg, Lill-Babs och Arja Saijomaa. 1981 gjorde After Dark sin debut på det som från och med nu skulle kallas Börsen (mest för att man presenterade en mängd internationella gästartister som inte vågade skriva på ett kontrakt där det stod ”Hamburger” på).

Björn Skifs blev kallad estradartist och Jerry Williams gick in redan 1984 och blev en av Börsens mest framgångsrika artister. Gästspelen duggade tätt, med världsnamn som Liberace, Lena Horne, Diana Ross, Julio Iglesias, Shirley Bassey, Rod Stewart och inte att glömma ”The Ultimate Event” med Frank Sinatra, Liza Minelli och Sammy Davis Jr.

90-talet gav succéer med AnneLie Rydé, Tommy Körberg, Tommy Nilsson, Marie Bergman och Louise Hoffsten i ”Lover & Covers”, Jerry Williams i egen succéshow samt Lill-Babs, Wenche Myhre och Siv Malmkvist i ”Tillsammans igen – för första gången”. 1996 beslutade man att ta tillbaka det gamla anrika namnet Hamburger Börs och en omfattande förändring av krogen tog sin början. Det var även då After Dark drog fulla hus med sitt 20-års jubileum.

Decenniet avslutades och det nya påbörjades med artister som avlöste varandra: Magnus Uggla, Peter Jöback, Jan Malmsjö med söner, Regina Lund och Stefan Sauk, Lena Philipsson, Markoolio och Linda Lampenius tillsammans med Circus Cirkör. Hamburger Börs scen intogs därefter av 2000-talets stora skrattsuccé R.E.A. Showen R.E.A som blivit närmast en institution i nöjessverige och kallats ”Stockholms säkraste skratt”. Även Lill-Babs har hunnit imponera när hon i sin jubileumsshow ”Lill-Babs – 50 år i lyxförpackning” slog knock-out på publiken. Våren 2005 var det killen med solbrillor och pudelfrisyr, Magnus Uggla, som intog scenen på ett fullsatt Hamburger Börs. Våren 2006 var det äntligen dags för Christer Sjögren med sin side-kick Caroline Wennergren i showen ”Show Me Vegas” att spela för ett sjungande, gungande Hamburger Börs.

Hamburger Börs är en del av Moment Group. En fullsatt kväll har vi ett 90-tal kunniga anställda. Allt ifrån hovmästare, servitörer, kockar och kallskänkor till monitortekniker, kostymörer och artister vilka alla hjälper till att göra kvällen här på Hamburger Börs minnesvärd. Vi vill rikta oss till en bred publik där alla känner sig välkomna!

OM MOMENT GROUP
För ytterligare information om Moment Group klicka här.